Studieresan

Varje år arrangerar SPiL en studieresa, med att utforska planering i andra städer som huvudsyfte. Resan avgår på vårterminen och har gjort så sedan 2012. I år begav sig SPiL till Sveriges alldeles egna Visby!

Det säkraste resmålet efter en lång tid osäkerhet med pandemi så bar 2021 års studieresa, efter ett års uppehåll, till Sveriges alldeles egna Visby!

Första dagen mötte vi Region Gotland och öns planchef samt en planarkitekt som förklarade vilka utmaningar som regionen står för. Vi träffade även EnVis, samhällsplaneringsstudenter på Campus Gotland, där vi diskuterade likheter och skillnader mellan våra respektive utbildningar och självklart bjöds det på grillad korv och femkamp!

Andra dagen blev det guidad tur över Gotland tillsammans med en guide som pratade om historian och arkitekturen i den gamla staden. Tredje dagen på resan drog ett gäng tappra SPiLers ut på en nästan 6 mil lång cykeltur till Gotlands största rauk: Jungfrun. 

På sista dagen mötte vi GotlandsHem som berättade om vilka utmaningar de står för på en ö där marken är dyr samtidigt som de har krav att bygga tillgängligt för alla.

Det raukade helt enkelt bli en otroligt trevlig studieresa!

År 2022 begav sig SPiL till Visby

Torsdag eftermiddag hoppade vi på tåget mot Karlskrona, för att därefter ta färjan till Gdynia - en av de tre städerna i Tri city området. Väl framme gick vi till University of Gdansk för att höra professor Tarkowski tala om hur planering ser ut i polska städer. Därefter tog "polska SPiL" oss på en rundvandring i deras mycket vackra stad. När första kvällen löd mot sitt slut gick vi ut och åt middag på restaurang, för att sedan möta upp med "polska SPiL" igen och umgås!

Dagen efter delade vi upp oss i två grupper och paddlade kajak runt i kanalerna och upptäckte staden ur en nautisk synvinkel. 

Sista dagen, innan vi klev på färjan hemåt, gick vi på ww2 museum och spanade in - visste ni att det var i Gdansk som andra världskriget officiellt utbrast?

Allt som allt, en väldigt trevlig och upplevelserik resa!

År 2019 begav sig SPiL till Gdansk

År 2018 begav sig SPiL till Hamburg

Resan startades av med att åka på en rundtur i HafenCity - Europas största innerstadsomvandling. Efter det följde en kritisk föreläsning med Professor Zukunftsrat om hur projektet stod sig ur ett hållbarhetsperspektiv.

Dagen efter cyklades det omkring i Hamburg och upptäcktes. En av platserna som besöktes var Wilhemburg, en ny stadsdel återerövrad från floden Elbe. Innan SPiL åkte hem besöktes den fina tunnelbanan och prestigefulla muséer.

Åren innan har SPiL varit i bl.a. Amsterdam, Warszawa, Belgrad, Gdansk & London!

Flera generationer SPiLare har varit på studieresor. Resorna är en lång tradition inom SPiL. Eftersom vi försöker att ha så litet ekologisk fotavtryck som möjligt, åker vi oftast buss eller färja (ibland både och). Väl på resorna besöker vi kända plaster och planeringsintressanta områden. Dessutom brukar det hinnas med att utforska nattlivet i staden i fråga. 

Studieresorna är jätteroliga event, som tar gemenskapen, inte bara i klassen utan i hela föreningen SPiL närmre. Åk med vet ja!