top of page

Studieresan

Studieresan är en lång tradition inom SPiL som ger oss möjligheten att utforska planering i andra spännande städer. Sedan 2012 avgår resan under vårterminen, och är en riktigt rolig, intressant och härlig chans att få hänga med andra SPiLare och upptäcka alla möjliga sorters planering. Eftersom vi försöker att ha så litet ekologisk fotavtryck som möjligt, åker vi oftast buss, tåg och/eller färja. Väl på plats utforskar vi planeringsintressanta områden, andra kända platser och ofta även det lokala nattlivet. Åk med vet ja!

2024: Prag

En kall och sen aprilkväll hoppade ett stort gäng SPiLare på tåget mot Berlin! Efter en lång resa till Berlin, bytte vi tåg till vår slutdestination - Prag. Vi anlände till den vackra huvudstaden som bjöd på fint väder och ett fint hostel. Trots otur med vädret, blev stadsvandringen väldigt lärorik och trevlig där guiden berättade om Prags historia, kriget och x antal monument. Vi rundade av resan med en jätterolig pubrunda på lite olika spännande pubar! Sammanfattningsvis: en intensiv, rolig och spännande studieresa. Tack Prag!

2023: Warszawa

En solig torsdagseftermiddag hoppade ett stort SPiL-gäng på tåget mot Karlskrona med slutstation Warszawa! Efter färd på runt 20 timmar anlände vi till den charmiga  huvudstaden som välkomnade oss med strålande sol. Med lokala planeringsstudenter som fantastiska guider introducerades vi till staden genom lek, poängjakt och massa upptäcktsfärder. Vi lärde oss även om Warszawas intressanta planeringshistoria och återbyggnationen sedan andra världskrigets slut. Överlag: en rolig, spännande och lärorik studieresa. Tack Warszawa!

2022: Visby

Efter en lång tid av osäkerhet med pandemi så blev 2021 års destination Sveriges alldeles egna Visby! Det var en fullspäckad studieresa som inkluderade besök hos Region Gotland och GotlandsHem, vilket gav insikter i regionens planeringsutmaningar respektive problematiken med att bygga bostäder som är tillgängliga för alla när marken är dyr. Vi hann även med häng med EnVis, lokala samhällsplaneringsstudenter, guidade turer om Gotlands historiska arkitektur, cykelturer och massa annat skoj. Det raukade helt enkelt bli en otroligt trevlig studieresa!

2019: Gdansk

Torsdag eftermiddag hoppade vi på tåget mot Karlskrona och till Gdynia. Väl framme gick vi till University of Gdansk för att höra professor Tarkowski tala om hur planering ser ut i polska städer. Därefter tog "polska SPiL" oss på en rundvandring och middag i deras vackra stad. Resan bestod även av kajakpaddling runt i kanalerna – där upptäckte vi staden ur en nautisk synvinkel. Vi besökte även WW2-museumet! Visste du att det var i Gdansk som andra världskriget officiellt utbrast? Allt som allt, en väldigt trevlig och upplevelserik resa!

2018: Hamburg

Resan startades av med att åka på en rundtur i HafenCity - Europas största innerstadsomvandling. Efter det följde en kritisk föreläsning med Professor Zukunftsrat om hur projektet stod sig ur ett hållbarhetsperspektiv. Dagen efter cyklades det omkring i Hamburg och upptäcktes. En av platserna som besöktes var Wilhemburg, en ny stadsdel återerövrad från floden Elbe. Innan SPiL åkte hem besöktes den fina tunnelbanan och prestigefulla muséer. Tack Hamburg!

2012-2017: Amsterdam, Warszawa, Belgrad, Gdansk & London!

bottom of page